Zespół DOGBITE

'

Grupa Dogbite pojawiła się na rynku fonograficznym 2002 roku promując swoim utworem słynny film Marka Koterskiego „Dzień świra”. Zespół ma na koncie pięć płyt autorskich. Dodatkowo Dogbite pojawił się na składance Polskiego Radia „Od czapy zestaw” i na specjalnym wydaniu DVD „Dzień świra”. Jedna z piosenek zespołu wykorzystana była w kampanii reklamowej fundacji „Rak’n Roll” i wyświetlana w blokach reklamowych większości kanałów telewizyjnych w Polsce. Grupa uczestniczyła we wszystkich dużych festiwalach, takich jak Przystanek Woodstock, WOŚP i Jarocin Festival. Zespół na przestrzeni lat wypracował swój charakterystyczny i natychmiast rozpoznawalny styl opierający się na korzeniach punky- raggae i chóralnie odśpiewanych refrenach. Barwy Dogbite to żółty i czarny.

Grupa Dogbite, znana jest między innymi z utworu promującego, kultowy już film Marka Koterskiego „Dzień Świra”.

Pierwsze sukcesy grupy przypadają na okres 2002-2005, kiedy to wspomniany utwór „Dzień Świra” ale również „Gizela”, „Regałowy” „Hej Mała” zajmowały pierwsze miejsca list przebojów w radiostacjach i telewizjach muzycznych. Pierwsza płyta pt. „Ugryzł Mnie pies, czyli psy, koty i inne kłopoty”(2003) zebrała bardzo pozytywne recenzje w prasie branżowej. Podobnie było z drugim wydawnictwem pt.: „Turboepka” (2005) Dogbite koncertował wówczas na wszystkich ważniejszych rockowych imprezach w kraju, takich jak np. Przystanek Woodstock, Finał WOŚP, czy Jarocin.
W 2007 roku grupa Dogbite zawiesiła działalność, chwilę po zakończeniu nagrań na trzecie wydawnictwo o tytule „Anatra Guardia”. Było to związane z „niepoprawnym” politycznie, jak na tamte czasy, pierwszym singlem z płyty. Tytułowy utwór, wydany na singlu razem z teledyskiem, okazał się na tyle obrazić ówczesną ekipę rządzącą, że zespół został zdjęty z anten radiostacji i telewizji właściwie z dnia na dzień. Dzieła zniszczenia dopełniła emisja teledysku w „Szkle kontaktowym” na antenie TVN. Nie tylko ten utwór zniknął z mediów, ale również wszystkie poprzednie. Stało się to w kraju, w którym podobno cenzura nie istnieje. Płyta została jednak wydana po 7 latach przez Fonografikę, jako reedycja tzw. „zakazanego albumu” .

Po krótkim zawieszeniu działalności związanym z burzą nad albumem „Anatra Guardia”, zespół w odmienionym składzie wraca w 2009 roku do regularnych koncertów. Po wydaniu dwóch singli i teledysków do utworów „A kto to wie” i „To Skandal” nadszedł w końcu czas na długo już oczekiwaną płytę pt „Dynamit”. Płyta została nagrana w Media Studio. Za miks i produkcję odpowiedzialny był jak zwykle Piotr „Dziki” Chancewicz a za mastring Leszek Kamiński. W 2013 roku Dogbite związuje się z Fonografiką, która jako wydawca publikuje album Dynamit (2013), ale również zakazany w 2007 roku krążek „Anatra Guardia” (2014). Aktualnie zespół skończył prace nad albumem „5”, którego premiera przewidziana jest na jesień 2016.

Dyskografia:

Albumy:
1. „Ugryzł Mnie Pies: czyli psy, koty i inne kłopoty” (2003 GAG/Sonic)
2. „Turboepka” (2005 GAG/Sonic)
3. „Anatra Guardia (2007 niewydany/ zakazany – 2014 reedycja (Fonografika)
4. „Dynamit (2013 ) (Fonografika)
5. „5” (2016)

Single:

1.Dzień Świra (2002 Warner Music Poland)
2. Zabijac Siebie (2002 Warner Music Poland)
3.Regałowy (2003 GAG/Sonicl)
4. Gizela (2003 GAG/Sonic)
5. Przybieżeli do Betlejem – (2004 GAG/Sonic)
6. Hej Mała – (2005 GAG/Sonic)
7.Turbowarszawka (2005 GAG/Sonic)
8. Dramat przyszłego uczestnika Idola (2006 GAG International)
9. Bohaterka Serialu (2007 GAG International)
10. Anatra Guardia (2007 GAG International)
11. A Kto To Wie (2011 Dogbite Records)
12. To skandal (2011 Dogbite Records)
13. TNT Dynamit (2013 Fonografika)
14. W radio (2013 Fonografika)
15. Zakazane słowa (2013 Fonografika)

Składanki

Od Czapy Zestaw (2006 Polskie Radio)

DVD

Dzień Świra – film dwupłytowe wydanie specjalne – teledysk – (2003 VISION)

Oficjalne teledyski:

1. Dzień Świra (2002)
2. Regałowy (2003)
3. Gizela (2003)
4. Hej Mała (2005)
5. Anatra Guardia (2007)
6. A kto to wie (2011)
7. To skandal (2011)
8. TNT Dynamit (2013)
9. W radio (2013)
10. Zakazane słowa (2013)

Nagrody
1 miejsce na Polskiej Liście MTV, 1 miejsce na liście przebojów Polskiego Radia RDC, 2 miejsce w plebiscycie Polskiego Radia BIS, 2 miejsce w głosowaniu na przebój roku małopolskiego radia RDC i inne